Av Viktor Forsmann, profesjonsbachelor i ernæring og helse Protein har blitt et slags buzzword, hvor man nesten ikke finner en matvare som ikke har fått en egen proteinversjon. I denne artikkelen vil jeg gå kort gjennom hva protein er, om det er noen forskjell på om proteiner kommer fra animalske eller plantekilder, når proteinbehovet øker – og om protein er skadelig for nyrene eller leveren. Hva er protein? Protein er ett av makronæringsstoffene som bidrar til at maskineriet vårt kan fungere normalt. Protein består av kjeder av aminosyrer som er bundet sammen i lange polypeptidkjeder, som sammen utgjør et protein (1). Der finnes både essensielle og ikke-essensielle aminosyrer (1,2). Aminosyrene er essensielle fordi vi ikke kan produsere dem selv, og dermed må få dem gjennom kosten (1). Generelt betyr det at ikke-essensielle aminosyrer ikke er nødvendige for å stimulere proteinsyntesen vår (2). Og derfor gir det mening å fokusere på kvalitetsprotein (dvs. protein med en høy mengde og et bredt spekter av essensielle aminosyrer). Proteinkvalitet – betyr det noe? Proteinkvalitet har vært et gjennomgående argument for at mange bodybuildere/supermosjonister ikke har ønsket å skifte til en plantebasert diett. Tidligere forskning tyder også på at proteinkvaliteten er dårligere i plantebasert mat sammenlignet med animalske matvarer (3,4,5). Men en helt ny studie fra 2021 fant ingen forskjell blant veganere og kjøttspisere, når begge gruppene spiste 1,6 g/kg/dag protein for å bygge opp muskelmasse (6). I en større litteraturgjennomgang fra 2021 konkluderer forfatterne også med at det trengs flere langvarige studier, hvor man kontrollerer for flere potensielle confoundere (årsaksforveksling) (5). Generelt blir det anbefalt å ha en viss variasjon i proteinkildene som veganer, eller å øke proteininntaket (7). Man er likevel usikker på hvor stor prosentdel ekstra man bør innta som veganer (7) Les også: Du trenger ikke proteinpulver etter trening – myte eller sannhet? Når stiger behovet for protein? Proteinbehovet stiger i takt med at treningsmengden stiger (8). Proteinbehovet i forbindelse med styrketrening virker å være mellom 1,6–2,2 g pr. kg kroppsvekt pr. dag (8). Tidligere trodde man at personer som trente utholdenhet ikke hadde et så høyt proteinbehov (9), men dette er det sådd grundig tvil om (10,11). I en studie fant man et proteinbehov på (~1,65 g/kg/dag) (10), mens man i en annet studie fant et proteinbehov på 2,1–2,6 g/kg/dag (11). Forskjellen mellom proteinbehovene tillegges sannsynligvis et mindre karbohydratinntak blant deltakerne i den ene studien (11). Så det tyder på at proteininntaket ditt øker forholdsvis mye, uansett hva slags trening du driver med. Ifølge Verdens helseorganisasjon er det ikke noe vitenskapelig grunnlag for å knytte en proteinrik kost til nyresykdom blant vanlige mennesker. Er protein skadelig for nyrene når du er frisk og rask? Good old classic. Først og fremst: nei. Protein er ikke skadelig for nyrene dine hvis du er frisk og rask (12,13,14). Ifølge Verdens helseorganisasjon er det ikke noe vitenskapelig grunnlag for å knytte en proteinrik kost til nyresykdom blant vanlige mennesker (12). Når det gjelder personer som trener, har en gruppe forskere undersøkt effektene av et ekstremt høyt proteininntak (3,4–4,4 g/kg/dag) over 8 uker. Her fant forskerne ingen endringer i deltakernes nyre- eller leverfunksjon (13,14). Samme forskergruppe har også undersøkt effektene av et høyt proteininntak (3 g/kg/dag) i 16 uker, og har heller ikke funnet noen negative effekter på nyre- eller leverfunksjon(15). Og da snakker vi altså om et ekstremt høyt proteininntak. Avsluttende bemerkninger Jeg håper at denne artikkelen har vært med på å nyansere forståelsen din av proteinkvalitet, proteinbehov og proteininntak i forbindelse med helse. Det finnes svært mange myter om protein (særlig at proteinbehovet er mindre hos personer som trener utholdenhet). Jeg håper denne artikkelen har vært med på å punktere noen av disse mytene. Happy protein! Referanser (1) Berg, J. M., Tymoczko, J. L., Stryer, L., & Stryer, L. 2015. Biochemistry. New York: W.H. Freeman. (2) Wolfe RR. Branched-chain amino acids and muscle protein synthesis in humans: myth or reality?. J Int Soc Sports Nutr. 2017;14:30. Published 2017 Aug 22. (3) Yang Y, Churchward-Venne TA, Burd NA, Breen L, Tarnopolsky MA, Phillips SM. Myofibrillar protein synthesis following ingestion of soy protein isolate at rest and after resistance exercise in elderly men. Nutr Metab (Lond). 2012 Jun 14;9(1):57. doi: 10.1186/1743-7075-9-57. PMID: 22698458; PMCID: PMC3478988. (4) Putra C, Konow N, Gage M, York CG, Mangano KM. Protein Source and Muscle Health in Older Adults: A Literature Review. Nutrients. 2021 Feb 26;13(3):743. doi: 10.3390/nu13030743. PMID: 33652669; PMCID: PMC7996767. (5) van Vliet S, Burd NA, van Loon LJ. The Skeletal Muscle Anabolic Response to Plant- versus Animal-Based Protein Consumption. J Nutr. 2015 Sep;145(9):1981-91. doi: 10.3945/jn.114.204305. Epub 2015 Jul 29. PMID: 26224750. (6) Hevia-Larraín, V., Gualano, B., Longobardi, I. et al. High-Protein Plant-Based Diet Versus a Protein-Matched Omnivorous Diet to Support Resistance Training Adaptations: A Comparison Between Habitual Vegans and Omnivores. Sports Med 51, 1317–1330 (2021). https://doi.org/10.1007/s40279-021-01434-9 (7) Rogerson D. Vegan diets: practical advice for athletes and exercisers. J Int Soc Sports Nutr. 2017;14:36. Published 2017 Sep 13. doi:10.1186/s12970-017-0192-9 (8) Moore DR. Maximizing Post-exercise Anabolism: The Case for Relative Protein Intakes. Front Nutr. 2019 Sep 10;6:147. doi: 10.3389/fnut.2019.00147. PMID: 31552263; PMCID: PMC6746967. (9) Jäger, R., Kerksick, C. M., Campbell, B. I., Cribb, P. J., Wells, S. D., Skwiat, T. M., et al. (2017). International society of sports nutrition position stand: protein and exercise. J. Int. Soc. Sports Nutr. 14:20. doi: 10.1186/s12970-017-0177-8 (10) Kato H, Suzuki K, Bannai M, Moore DR. Protein requirements are elevated in endurance athletes after exercise as determined by the indicator amino acid oxidation method. PLoS One 11: e0157406, 2016. doi:10. 1371/journal.pone.0157406. (11) Bandegan A, Courtney-Martin G, Rafii M, Pencharz PB, Lemon PWR. Indicator amino acid oxidation protein requirement estimate in endurance-trained men 24 h postexercise exceeds both the EAR and current athlete guidelines. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2019;316(5):E741–8. (12) World Health Organization, Technical report series 935. Protein and amino acid requirements in human nutrition: report of a joint fao/who/uni expert consultation. 2011. (13) Antonio J, Ellerbroek A, Silver T, Orris S, Scheiner M, Gonzalez A, et al. A high protein diet (3.4 g/kg/d) combined with a heavy resistance training program improves body composition in healthy trained men and women–a follow-up investigation. J Int Soc Sports Nutr.2015;12:39 (14) Antonio J, Peacock CA, Ellerbroek A, Fromhoff B, Silver T. The effects of consuming a high protein diet (4.4 g/kg/d) on body composition in resistance-trained individuals. J Int Soc Sports Nutr. 2014;11:19 (15) Antonio J, Ellerbroek A, Silver T, Vargas L, Peacock C. The effects of a high protein diet on indices of health and body composition–a crossover trial in resistance-trained men. J Int Soc Sports Nutr. 2016;13:3 |